درمان خانگی پای پرانتزی + علت و عوارض پای پرانتزی
آنچه که در این مقاله می خوانید:
چگونه می توان بماری پای پرنتازی را تشخیص داد
عوامل ایجاد پای پرانتزی در کودکان
عوامل ایجاد پای پرانتزی در بزرگسالان
روشهای درمان پای پرانتزی در بزرگسالان
روش تشخیص خانگی پای پرانتزی
پای پرانتزی علت و درمان Bow Legs (Genu Varum)
برای درمان پای پرانتزی روشهای متفاوتی وجود که نسبت به علت ایجاد آن انتخاب میشود. با افزایش سن و کاهش انعطاف پذیری دستگاه اسکلتی، درمان این مشکل به سختی و با پرداخت هزینههای بالا امکان پذیر خواهد بود. پس تشخیص سریع پای پرانتزی و اقدام برای درمان آن باعث موفقیت در درمان این مشکل میشود. پای پرانتزی امروزه به یک بیماری شایع در بین افراد تبدیل شده است. برای درمان پای پرانتزی چه باید کرد؟ این سوال تمامی افراد میباشد که به این مشکل دچار شده اند. در سالهای پیش پزشکان عمل پاهای پرانتزی را تنها راه درمان میدانستند، اما با پیشرفت علم پزشکی روشهای دیگری برای این وضعیت به بیماران پیشنهاد میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعاتی را در خصوص علت و راههای درمان پای پرانتزی در اختیار شما قرار دهیم.
انواع پای پرانتزی :

- والگوس ( valgus ): انحراف زانو به طرف داخل
- واروس ( varus ): انحراف زانو به طرف خارج
- رکورواتوم ( recurvatum ): انحراف زانو به سمت عقب که به این حالت هیپراکستنشن (Hyperextension) نیز گفته می شود
پای پرانتزی یا ژنوواروم
پاهای پرانتزی عارضه ای میباشد که در آن زانوها حالت طبیعی خود را از دست داده و پاها به سمت بیرون خم میشوند. زمانی که فرد در حالت ایستاده قوزک پای خود را بهم وصل کند و بین زانوها فاصله ای بیشتر از حالت طبیعی ایجاد شود فرد به ژنوواروم (genu varum) یا پای پرانتزی دچار است.
علت پای پرانتزی در کودکان
پای پرانتزی در کودکان تازه متولد شده کاملا طبیعی است و با گذشت زمان بهبود پیدا میکند. زمانی که پاهای پرانتزی کودک پس از راه رفتن اصلاح نشد، حتما برای درمان آن اقدام کنید. علت پای پرانتزی در کودکان:
مطالب مرتبط
● تنگ بودن فضای رحم
به دلیل حالت خمیده کودکان در داخل رحم اکثر کودکان با پای پرانتزی به دنیا میآید. گاهی به دلیل برخی بیماریهای زمینهای و فشاری که به جنین وارد شده است، پای کودک صاف نشده و نمیتواند شروع به حرکت کند.
● نرمی استخوان
راشیتیسم یا نرمی استخوان به نرم و ضعیف شدن استخوانها در کودکان گفته میشود. این مشکل به دلیل کمبود ویتامین D ایجاد میشود. وجود ویتامین D باعث جذب کلسیم و فسفر از مواد غذایی میشود. به همین دلیل کمبود این ویتامین باعث ایجاد راشیتیسم میشود.
● چاقی و اضافه وزن
وجود اضافه وزن در کودکان باعث چاقی میشود. کودکانی که به چاقی مبتلا هستند به دلیلی سنگینی بدن با گذشت زمان به تاندون و استخوانهای پای او آسیب زده و باعث بروز مشکلاتی در کودک میشود.
● آسیب دیدن صفحه رشد استخوان در کودکان
وجود پای پرانتزی در کودکان عوامل مختلفی دارد که آسیب دیدن صفحه رشد استخوان یکی از عوامل مهم در ابتلای کودکان به پاهای پرانتزی است. این آسیب ممکن از مشکلات جدی را برای کودکان ایجاد کند.
● بیماری بلانت
این بیماری بر رشد صفحات اطراف زانوی آنها تاثیر میگذارد و باعث میشود تا صفحات اطراف زانو کودک به کندی رشد کند و همچنین ممکن است فرایند استخوان سازی در کودک را متوقف کند. در نتیجه صفحه رشدی موجود در نزدیکی بخش خارجی زانو به طور طبیعی رشد کرده و کودک به پای پرانتزی دچار میشود.
درمان پای پرانتزی در کودکان
بهترین زمان مراجعه به کلینیک درمان پای پرانتزی زمانی میباشد که پای پرانتزی کودک پس از راه رفتن اصلاح نشده باشد. پس بهترین سن برای درمان پای پرانتزی در کودکان قبل از چهار سالگی میباشد. زمانی که برای حل این مشکل در سن کم اقدام کنید میتوانید از راهکارهای درمان پای پرانتزی بدون جراحی برای کودک خود استفاده کنید. روش درمان پای پرانتزی شامل موارد زیر است:
- پزشک اولین روش درمانی، محکم بستن پاها به شکل صحیح را توصیه میکند. این روش هیچ عوارضی برای کودک نخواهد داشت.
- برای تقویت استخوانها میتوان از انواع ویتامینها و مکملها استفاده کرد.
- درمان پای پرانتزی با بریس یکی دیگر از روشهای درمانی برای کودکان میباشد. به دلیل وجود انعطاف در کودکان این روش تاثیر بیشتر برای درمان کودکان نسبت به بزرگسالان دارد.
- انجام ورزشهایی که باعث تقویت عضلات اطراف زانو و بالای ران شود.
- فیزیوتراپی و توانبخشی باعث اصلاح راه رفتن در کودکان میشود. این روش در کنار روشهای دیگر توصیه میشود.
- جراحی پاهای پرانتزی آخرین مرحله برای درمان میباشد. این روش برای کودکان بالای 4 سال مناسب است. زمانی که هیچکدام از راهکارهای درمانی بالا تاثیر مثبتی روی کودک ایجاد نکند از عمل جراحی استفاده میشود.
- استفاده منظم و مداوم از ابزارهای اصلاح کننده انحنای پا مثل دمپایی طبی بچه گانه و کفشهای طبی ارتوپدی بچه گانه در برطرف کردن انحراف پا بسیار موثر است.
علت پای پرانتزی در بزرگسالان
وجود پای پرانتزی در کودکان میتواند یک امر طبیعی باشد. اما پای پرانتزی در بزرگسالان نشان دهنده وجود یک مشکل جدی در فرد میباشد علت پای پرانتزی در بزرگسالان:
● چاقی و اضافه وزن
داشتن اضافه وزن در بزرگسالان از عوامل مهم در ایجاد پای پرانتزی است. اضافه وزن باعث وارد شدن فشار به زانوها و خم شدن آنها میشود. با کاهش وزن بیمار میتواند به راحتی مشکل پرانتزی بودن پاهای خود را حل کند.
● کمبود ویتامین
یکی دیگر از عوامل ایجاد پای پرانتزی در بزرگسال کمبود ویتامین D میباشد که باعث نرمی استخوان و بد فرم شدن آن میشود.
از ویتامینهایی که باعث رشد استخوانها میشوند میتوان به ویتامین C و کلسیم اشاره کرد. کمبود این دو ویتامین هم باعث پرانتزی پا در بزرگسالان میشود. مشکل پای پرانتزی به دلیل کمبود ویتامین را میتوان با مصرف مکملها درمان کرد. از دلایل دیگر پرانتزی پا میتوان به آسیب دیدگی پا یا زانو، وجود بیماری ارثی، استئوآرتریت زانو، جوش نخوردن درست شکستگیهای استخوان زانو، درمان نشده پای پرانتزی در سنین کودکی اشاره کرد.
درمان پای پرانتزی در بزرگسالان
برای درمان پای پرانتزی چه کنیم؟ چه روش هایی برای درمان پای پرانتزی توصیه میشود؟ امروزه پزشکان بسیار تلاش میکنند تا روش جدید درمان پای پرانتزی را برای درمان این مشکل ارائه دهند. منظور از روشهای جدید، کامل کردن روش های قدیمی است. برای درمان پای پرانتزی در بزرگسالان روش های متفاوتی وجود دارد. از موثرترین روشهای درمانی میتوان به :
درمان پای پرانتزی با ورزش
1. درمان پای پرانتزی در بزرگسالان با ورزش
راه درمان پای پرانتزی در بزرگسالان با ورزش یک روش ساده برای درمان این عارضه است. افرادی که دچار این مشکل هستند حتما باید وزن خود را در حالت تعادل نگه دارند. تناسب اندام از ایجاد فشار زیاد به زانوها جلوگیری کرده و از بدتر شدن شرایط بیمار جلوگیری میکند. برای درمان پای پرانتزی پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری، یوگا، پیلاتس و حرکات کششی موثر میباشند. درمان پای پرانتزی در ورزش از روش های مفید و ساده ای میباشد که توسط پزشک به بیماران توصیه میشود.
2. مصرف مکملهای ضروری
اگر کمبود ویتامینهای بدن علت وجود پای پرانتزی در افراد باشد میتوانید در کنار انجام حرکات ورزشی از مکمل های دارویی زیر نظر پزشک استفاده کنید. ویتامینهای C، D و کلسیم از ویتامینهای مهم برای درمان پای پرانتزی در بزرگسالان است.
3. استفاده از کفش مخصوص پای پرانتزی
درمان پای پرانتزی با استفاده از کفش طبی مخصوص یکی از روشهای موثر برای درمان این عارضه است. کفی طبی و کفشهای طبی مخصوص باعث کاهش فشار از روی زانوها و کمک به درمان میشود. فقط در نظر داشته باشید این روش درمانی در بلند مدت باید ادامه داشته و دمپایی طبی های مخصوص این نوع درمان استفاده باید شود. نمونه این دمپایی طبی ها را در زیر می توانید ببینید.
4. درمان پای پرانتزی با لیزر
داشتن پای پرانتزی دارای عوارض مانند درد، التهاب و نیز تخریب استخوان و … است. درمان پای پرانتزی با لیزر باعث جلوگیری از تخریب و تورم استخوانها شده و عوارض بیماری را کاهش میدهد. همچنین با انجام چند جلسه لیزر درمانی درد بیمار به شکل چشمگیری کاهش مییابد. توجه داشته باشید که نمی توان فقط از لیزر درمانی به عنوان روش درمان پای پرانتزی استفاده کرد.
5. درمان پای پرانتزی با دستگاه
اگر فاصله بین پاهای فرد زیاد باشد و فرد سن کودکی را رد کرده باشد از روش درمان پای پرانتزی با دستگاه استفاده میشود. در طی پروسه فیزیوتراپی حرکات و تمریناتی طراحی خواهد شد که باعث تقویت عضلات پا بخصوص عضلات داخل ساق پا شده و به تحرکات مفصل زانو کمک میکند. پس دستگاه درمان پای پرانتزی یکی دیگر از روش های کنترل این مشکل میباشد.
6. درمان پای پرانتزی با پروتز
تزریق چربی به پاهای پرانتزی یکی از روشهایی است که برای افراد با پاهای نازک و استخوانی انجام میشود. درمان پای پرانتزی با پروتز یک روش کاربردی برای افرادی میباشد که به دلیل داشتن پای پرانتزی و نازک احساس خوشایندی ندارند و با تزریق به فرورفتگی های پا، کجی و پرانتزی بودن آن را تا میزان زیادی اصلاح میکند.
خلاصه
پاهای پرانتزی عارضهای میباشد که در آن زانوها حالت طبیعی خود را از دست داده و پاها به سمت بیرون خم میشوند. برای درمان پای پرانتزی روشهای متفاوتی وجود که نسبت به علت ایجاد آن انتخاب میشود. پس از تشخیص پرانتزی بود پا در کودکان حتما قبل از چهار سالگی اقدام به حل این مشکل کنید. روشهای درمانی بدون جراحی مانند استفاده از کفش مخصوص، ورزش کردن، استفاده از مکمل و… برای درمان پای پرانتزی در کودکان و بزرگسالان وجود دارد که نسبت به شرایطی که دارید میتوانید از روشهای فوق برای درمان استفاده کنید.
مطالب بیشتر در
پاسخ به سوالات :
بهترین راه درمان خانگی پای پرانتزی چیست؟
برای تشخیص راه درمان ابتدا باید بیمار را معاینه کرد و عکس ها بررسی شود. راه درمان برای بیماران بسیار متفاوت است ولی اگر بیماری به مرحله هاد نرسیده باشد بسیاری از بیماران با انجام ورزش های خانگی و استفاده از دمپایی و کفش های طبی مخصوص که فرم قرارگیری پا و نحوه راه رفتن را اصلاح میکنند می توانند به راحتی درمان شوند. در ابتدای امر حتما در خانه از دمپایی طبی ارتوپدی استفاده کنید و در خارج از خانه از کفش طبی مخصوص
بهترین سن برای درمان پای پرانتزی چه سنی است؟
قطعا در سنین کودکی با تشخیص به موقع و درمان مناسب بهترین زمان درمان پای پرانتزی است. زیرا کودکان در سنین پایین که هنوز استخانهای در حال رشت هستند و هورمنهای رشت ترشح می شود و استخانها در حال شکل گرفتن هستند بسیار راحت تر می توان درمان را آغاز کرد و نتیجه بهتری گرفت. ولی در سنین بزرگ سالی که رشت استخوانها کامل شده بسیار دشوار تر است.
عوامل اصلی ایجاد پای پرانتزی در بزرگسالان چیست؟
علت پای پرانتزی در بزرگسالان
وجود پای پرانتزی در کودکان میتواند یک امر طبیعی باشد. اما پای پرانتزی در بزرگسالان نشان دهنده وجود یک مشکل جدی در فرد میباشد. از اصلی ترین عوامل که باعث ایجاد پای پرانتزی در بزرگسالان می شود می توان عوامل زیر را نام برد:
● چاقی و اضافه وزن
● کمبود ویتامین
- ژنتیک